08 August 2011

kesan pakai kanta lekap

Assalamualaikum.

holla. kali ni nak share kesan pemakaian contact lens. dulu pernah buat entry pasal 'kanta lekap boleh rosakkan mata'. respon nya agak positif. skang ni nak citer pasal kesan pakai benda alah ni pulak. bukan main dalam entry tu bagi tips kat korang kan, tapi i sendiri tak terjaga. ngeh3. sangat-sangat nak buat pasal ni sebab it happens to me twice. 

this is a real me
ahh buruk nye muka i. ;p

tengok lah mata sebelah kiri tu, bengkak kan? agak ketara dengan mata kanan. ni terjadi lepas saya pakai lens. dah dua kali jadi macam ni. selalunya lepas pakai ok je. pada malam tu memang gatal sangat mata, yalah selepas seharian pakai lens. bila digosok-gosok mata, terus jadi bengkak macam tu. kakak saya cakap dah terkena jangkitan kuman. wuwuwu

next day, Alhamdulillah bengkak mulai surut. then bila fikir-fikir, saya ni suka pakai lens. tapi kebersihan lens tak pernah jaga. yalah, sejak 2 bulan beli lens ni, tak pernah basuh kowt casing lens. gilaa aah. rupa nya jangkitan kuman kat situ lah. cit. lepas tu terusss la basuh. dan setakat hari ni, tak pernah pakai lens. tunggu raya je. hek2. kalau keluar pun pakai spek dan pashmina je. supaya nampak natural. natural tang mana? ahaxss.

sumber google
yg ni lah lens di beli tu. tempoh 3 bulan.

so korang-korang yg suka pakai lens tu, please beware ye. most important is tolong jaga kebersihan lens tu! casing lens kalau nak basuh, hanya dengan solution lens, tak boleh guna air paip. if i'm not mistaken sebab pH air dengan solution lens tak sama.

sumber google
oh cantik nya!

sama-sama lah kita menjga kebersihan mata dan contact lens. hihik =D


12 pink people talk :):

CIK TOM said...

kalau pakai lens kena rajin tukar solution...jg elok2 ye dik..sayangilah mata kinn ;)

kinn said...

@CIK TOM : hihi. baik lah cik tom. lepas ni kena alert dah. :)

Amirah Adnan said...

mirah tak penah pakai lens..takut! hehe..


eh cemane kin buat nak reply komen leh jd kaler biru tuu?

tomatokering :) said...

laaaa nape tak basuh casing tu yunk .. mmg kena basuh pn .. huuu jaga lelok taw kalau pkai lens lg.. ^^

kinn said...

@Amirah Adnan : bagus2. pakai spek pun ok dah.

xingat dah la amik tuto mana. nanti ore cari deh. :)

kinn said...

@tomatokering :) : slalu mmg basuh. tapi sajak cuti ni jd pemalas. haha ;p

SPEK HITAM said...

i look different sangat bile pakai CL, memang tak berani pakai sebab takut tgk muke sendiri kat cermin kalau pakai CL ;p

kinn said...

@SPEK HITAM : haha. boleh pulak camtu kan. kih2 ;p

Nour Eyza said...

saya pun kengkadang mls la bersihkan lens. tapi pk tanak kena jangkitan mmg gigih la bersihkan..

kinn said...

@Nour Eyza : taw xpe kan. kalau mls jd mcm kat atas tu la. wuwuwu

bella heuheu ♥ said...

waaaaaa...... mata kite sekarang sedang mengalami kesan yg same cam awak ;'( dah 2 hari merah mata & selaput putih kat tepi biji mata tu x hilang. how how? :'(

kinn said...

@bella heuheu ♥ : stop dulu pakai lens. dalam seminggu InsyaAllah hilang. kalau tak jugak, pergi jumpa doktor okay? :)